Öncelikle inzivanın ne olduğuyla alakalı biraz konuşalım.
İnziva, ıssız bir yere çekilmek değil; içeriye ıssızca çekilmektir.
İnzivaya çekilmekten kasıt, insanın kendini dış dünyadan soyutlayıp normal pratiğinden daha yoğun pratik yaptığı ve farkındalıkla kendini ve zihnini izlediği bir süreci yaşamasıdır. Çünkü insan neye mesai harcarsa, ne ile çok zaman geçirirse o konuda ustalaşır. İnzivaya çekildiğimizde de yapmaya çalıştığımız şey aslında budur. Kendimizle vakit geçirip, kendimizi olduğumuz gibi görebilmek. Çünkü bir şeyleri değiştirebilmek için önce olanı olduğu gibi görmek gerekir.
Peki neden inzivaya çekiliriz?
Pratiğimize ivme vererek pratiğimizi derinleştirmek için. Bu etkiyi oluşturabilmek için de inzivanın minimum 3 gece sürmesi gerekir fakat pratiğin seviyesine göre bu süre daha uzun da olabilir.
İnzivaya çekilmek için illa ki şehri terk edip uzaklara gitmeye veya bir manastıra kapanmaya gerek yoktur. Hali hazırda neredeyseniz, tapınağınız da zaten orasıdır! Yeter ki bunu ortaya çıkarabilecek gerekli elementleri oluşturun. Evinizin genelinde ya da sadece pratik için ayırdığınız bir bölümünde yapacağınız birtakım değişikliklerle kullandığınız alanı sadeleştirebilir ve pratiğinize uygun hale getirebilirsiniz.
Bunun için atmanız gereken ilk adım öncelikle evinizde pratik için bir alan oluşturmaktır. Bu alanın çok büyük olması gerekmez. Tam aksine alan büyüdükçe dikkatin ve enerjinin dağılabilme riski vardır. Bu nedenle asana ve meditasyon pratiğinin uygulanabildiği küçük bir alan, bir odanın köşesi veya tamamı evinizde inzivaya çekilebilmeniz için yeterli olacaktır. İnziva sürecinde hep aynı alanda pratik yapmak önemlidir. Böylelikle o alana her girdiğinizde zihin daha rahat pratiğe odaklanır ve sanki manastıra gitmişsiniz gibi dış dünyadan daha rahat soyutlanır.
Pratik yaptığınız alanın gereksiz tüm eşyalardan arındırılmış olması da enerjinizin dağılmaması için oldukça önemlidir. Kullandığınız alanı ne kadar sadeleştirirseniz, dikkat dağıtıcı objeleri de o kadar kendinizden uzaklaştırmış olursunuz ve bu da tüm dikkatinizi pratiğinize vermenize yardımcı olur.
Peki inziva halinde nelere dikkat edilmeli?
Gerçek bir inziva ortamı oluşturmak ve süreçten maksimum verim alabilmek için canınızın istediği şeyi değil, yapmanız gereken şeyi yapmanız gerekir. Bunun için de öncelikle kendinize bir program oluşturun ve o programa sadık kalın. Bu vesile ile her gün aynı saatte, aynı şeyleri yapacağınız için zihniniz size daha az direnç gösterecektir.
Sürekli kendinizi gözlemleyerek yaptığınız tüm eylemlerin farkında olmaya çalışın.
Telefon, bilgisayar televizyon gibi dikkatinizi dağıtacak uyarıcılardan uzak durarak enerjinizi direkt olarak pratiğe aktarın.
Kutsal metinler harici bir şey okumayın veya müzik dinlemeyin. Okuduğunuz veya dinlediğiniz her şey, eğer ki bir mantra veya ilahi değilse, sözleri nedeniyle duygularınızı ve dolayısı ile anılarınızı tetikleyebileceği için sizi odağınızdan uzaklaştıracaktır.
Eğer ki ailenizle yaşıyorsanız, evliyseniz veya ev arkadaşınız varsa inziva boyunca onlarla minimum iletişime geçin veya mümkünse hiç iletişime geçmeyin. Kendinizle kalmaya çalışın.
Çoğunlukla pratik yapmak için belirlediğiniz alanda zaman geçirin.
İnziva halindeyken nasıl beslenmeli?
İnziva sürecinde niyet, tüm enerjinin pratiğe aktarılmasıdır. Bu nedenle yemek hazırlamak için minimum zaman harcamanız gerekir. Kolay hazırlanan, sizi ağırlaştırmayan, sade, hazmı kolay ve enerji veren, satvik yani uyum getiren besinler tercih edilmelidir. Sebze, meyve, süt, bakliyat… gibi besinler satvik doğaları nedeniyle zihnin sakin tutulmasına destek olurlar.
Kahve, çikolata, şeker, baharat gibi rajasik yani uyarıcı; alkol, tavuk, et ve balık gibi tamasik yani tembellik getiren besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Eğer ki vejeteryan değilseniz bile, inzivadayken vejeteryan beslenmenizde fayda vardır.
Unutmamak gerekir ki, inziva sürecinde amaç insanın kendini gözlemlemesidir. Aktif bir zihin, modifikasyonların yarattığı gelgitlerle uğraşırken kendini yani saf doğasını göremez bu nedenle inziva süreci zihni sakin tutacak satvik besinlerle desteklenmelidir.
Günde en fazla 2 öğün yemek yenmelidir. Öğünlerin hacmi çok fazla olmamalı ve farklı çeşit yemek tüketiminden kaçınılmalıdır. Akşam 18.00’dan sonra herhangi bir şey yememekte fayda vardır. Büyük porsiyonlarda besinlerin hazmı uzun olacağı için dikkat ve enerji, bedenin işleyişine gider. Bu da içe dönüş sürecinde zihni meşgul eder. Oysa vücut, hazım sürecinde harcayacağı enerjiyi direkt pratiğe aktarmalıdır.
İnzivayı inziva yapan elementler nelerdir?
İnzivayı inziva yapan en temel unsur; alışkanlıklarınızı bir kenara bırakarak, normal hayatınızı ve rutininizi terk etmek ve konfor alanınızın dışına çıkmaktır. Bunun sonucunda ortaya çıkan tüm duygu ve düşüncelerin deneyimlenmesi ve bu deneyimin farkındalığı ile yoğun pratik halinde kalmaktır.
İnsanın bulunduğu noktayı görebilmesi için bazen durması ve normal hayatın kargaşasından uzaklaşarak izlemesi gerekir. Bu illa ki fiziksel bir uzaklaşma olmak zorunda değildir. Gereken şartları oluşturup zihinsel olarak dış dünyadan uzaklaştığınızda ve yoğun pratik halinde olduğunuzda, en derinde sakladıklarınız kendini göstermeye başlar.
Önemli olan görülen şeyleri yorumlamadan, onların üstünde tefekkür ederek idrak geliştirebilmektir. Bu yavaşlamalarda modifikasyonlar, istekler ve arzular normalin aksine daha görülebilir hale gelir. Bu yüzden de bu süreci iyi değerlendirin! Tüm vaktinizi zihni gözlemlemekle geçirin ve tefekkür halinde sizi tetikleyen elementleri fark ederek onların sizi dönüştürmesi, öz doğanıza bir adım daha yaklaştırması için kendinize bir alan açın.
Editör: Naghmeh Moradi
Comments